Kaipaatko mielekästä ja merkityksellistä tekemistä?

Suurimmalle osalle ihmisistä VPK eli vapaaehtoinen palokunta on sanana tuttu, mutta tiesitkö, että alueellamme toimii useita VPK:a jotka tarjoavat sinulle ilmaisen, palkitsevan ja haastetta tuovan harrastuksen ja monet näistä ovat valmiita ottamaan mukaan uusia jäseniä. Jos olet kiinnostunut merkityksellisestä ja yhteisöllisestä toiminnasta, saattaisi palokuntatoiminta olla sinun juttusi. Toimintaa on tarjolla eri ikäluokille aina 7–10 -vuotiaista lähtien ja jokaiselle löytyy jotakin ikään, kiinnostukseen ja kuntoon sopivaa tekemistä. 

VPK:ssa on mahdollisuus oppia turvallisuuteen liittyviä taitoja ja tietoja sekä osallistua varsinaisen hälytystoiminnan lisäksi monipuoliseen tekemiseen, kuten onnettomuuksien ennalta ehkäisyyn muita opastamalla, neuvomalla ja kouluttamalla tai vaikka ylläpitämällä verkkosivuja ja somekanavia tai osallistumalla muonitustehtäviin tai leiritoimintaan.  Erilaisia harjoituksia pidetään usein, joskin koronan vuoksi osa tilaisuuksista järjestetään nyt verkossa. Jäseneksi voi liittyä ilman koulutusta tai aiempaa kokemusta. Palokunta tarjoaa tarvittavan koulutuksen ja varusteet.

Sauli Jalola Korson VPK:sta kertoo liittyneensä palokuntaan 39-vuotiaana, hieman sattumalta. Saulin poika oli jo toiminnassa mukana ja hänet itsensä saatiin houkuteltua mukaan, kun hän käväisi paloasemalla. Nyt Sauli toimii VPK:ssa muun muassa kouluttajana, remonttireiskana ja jokapaikanhöylänä sen lisäksi, että hän johtaa hälytysyksikköä. Parasta Saulin mukaan VPK-toiminnassa on se, että voi lisätä muiden turvallisuusosaamista ja olla mukana porukassa, jossa on todella monipuolista tekemistä. Ryhmässä on hyvä yhteishenki ja toisia autetaan aina tarvittaessa, olipa sitten kyseessä muutto tai muu avun tarve. Korson VPK:ssa on mahdollista osallistua palokuntatoiminnan lisäksi muun muassa matkoille, polkupyöräretkille ja monipuoliseen liikuntaan sekä olla mukana erilaisissa kylätapahtumissa.   

Markus Weiström Frihersin palokunnasta kertoo, että parasta VPK-toiminnassa on yhteisöllisyys ja mahdollisuus oppia paljon uusia asioita. Sopimuspalokunnilla on tärkeä rooli pelastustoiminnassa ja ne toimivat vakinaisen pelastusorganisaation tukena 24/7/365.  Sopimuspalokuntatoiminnassa pääsee tekemään tärkeää yleishyödyllistä työtä.

Teemu Laukkanen Vantaan VPK:sta lisää, että toimintaan on helppo tulla tutustumaan ottamalla yhteyttä oman alueen sopimuspalokuntaan. Harjoituksissa tehdään käytännön harjoituksia kuten  alkusammuttamista, ensiapua ja muita tehtäviä, mitä hälytyksissä voi tulla vastaan.

Erkki Kauranen Savion VPK:sta kertoo, että heillä on aina ovi auki uusille toimiville jäsenille. Hälytysosastoon toivottaisiin erityisesti muualta muuttaneita sopimuspalokuntataustan omaavia, mutta toki muutkin toiminnasta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Naisosastomme on viime aikoina saanut ilahduttavasti uusia jäseniä, mutta aina mahtuu uusia mukaan joukkoon. Nuoriso-osastoon otetaan uusia jäseniä seuraavan kerran elokuussa 2021 heti koulujen alettua.

Myös muun muassa Mäntsälän, Ohkolan, Seutulan, Rajakylän ja Asolan VPK:t toivottavat uudet jäsenet mieluusti tervetulleiksi.

Alueellamme toimii 30 vapaaehtoista palokuntaa. Toimintaan voi käydä tutustumassa ottamalla yhteyttä yhdyshenkilöihin. Yhteystiedot löytyvät http://24365.fi/palokuntahaku/. Lisätietoa palokuntien harjoitusten ajankohdista saat palokuntien sivuilta.