Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella maaliskuussa useita saunapaloja

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella on nyt maaliskuun aikana ollut yhteensä viisi tulipaloa, joissa tuli on lähtenyt saunatiloista. Vuositasolla vastaavia tulipaloja on alueellamme viime vuosina ollut noin 20–25 koko vuoden aikana. Saunapalojen yleisimpinä syinä on ollut pyykin kuivattaminen saunatilassa tai se, että kiukaan päällä on ollut tavaraa. Melko usein syynä on ollut myös kiukaan vikaantuminen. 

Saunasta lähtenyt palo saattaa päästä leviämään laajalle, ennen kuin palovaroitin tai asukas itse huomaa tilanteen, sillä sauna sijaitsee usein vähintään yhden suljetun oven takana. Täten saunapalon aiheuttamat vahingot saattavat olla merkittävän suuria.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos haluaa muistuttaa, että saunaa ei tule käyttää muuhun kuin saunomistarkoitukseen. Jos saunaa käytetään esimerkiksi varastotilana, tulee varmistaa, että sähkösaunan sulake on pois päältä. Sulake kannattaa olla aina pois päältä myös, jos asunnon vuokraa eteenpäin. Täten asukkaan tulee aktiivisesti itse ottaa sauna saunomiskäyttöön ja esimerkiksi lapset eivät voi kytkeä kiuasta vahingossa laittaa päälle.

Pyykin kuivattaminen saunatiloissa on iso riski, sillä ilmavirta saattaa kuljettaa pyykit kiukaan päälle tai muovinen naru voi katketa lämmön vaikutuksesta. Saunan kiuasta ei koskaan tule laittaa päälle tarkastamatta ensin saunatilaa. Jos kiukaan päällä tai läheisyydessä on tavaraa ja kiuas laitetaan päälle kaukosäädöllä, on todennäköistä, että tavarat syttyvät palamaan.  Keski-Uudellamaalla sattuneissa saunapaloissa kiukaan päällä on ollut esimerkiksi muovisia löylytarvikkeita tai lasten jäljiltä leluja, jotka ovat sitten kiukaan lämmitessä syttyneet palamaan.”  kertoo palotarkastaja Antti Soila.

Puilla lämpiävien saunojen palon syynä ovat useimmiten olleet hormissa olleet viat tai huolimattomuus lämmittämisessä. Savusaunoissa riskinä on se, että saunaa on lämmitetty liikaa tai on syttynyt niin sanottu nokipalo.

Soila on tutkinut muun muassa saunapaloja ja antaa muutaman vinkin saunan omistajille

-         

varmista että saunan rakenteet ovat kunnossa ja kiukaan sekä hormin suojaetäisyydet palaviin rakenteisiin ovat riittävät.

-         

älä käytä saunaa muuhun kuin saunomistarkoitukseen

-         

sauna ei ole sopiva pyykin kuivaustila

-         

jos sähkösaunaa ei käytetä saunomiseen, ota kiukaan sulake pois päältä

-         

älä säilytä saunatiloissa polttopuita tai muutakaan palavaa materiaalia

-         

muista tilata nuohooja riittävän usein, vakituisissa asunnoissa olevien tulisijojen nuohousväli on vuosi ja vapaa-ajan käytössä olevien joka kolmas vuosi

-         

varmista, että rakennuksessa on riittävä määrä toimivia palovaloittimia  (1/60m² per kerros). Palovaroittimien toimintakunnossa pysymisestä tulee huolehtia säännöllisellä testauksessa ja paristojen vaihdolla.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueeseen kuuluu Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula ja Vantaa.